РОЛЬ НЕБАНКІВСЬКИХ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ У ГРОШОВИХ АГРЕГАТАХ M0, M1 В ЄС, ІНДІЇ, ШВЕЙЦАРІЇ, СІНГАПУРІ

  • Вавдіюк Н.С. Луцький національний технічний університет
Ключові слова: електронні гроші, еластичність M0, M1, коефіцієнт валютного депозиту

Анотація

У економіці гроші обмінюються готівковими та безготівковими формами за допомогою електронних грошей. Електронні гроші замінюють паперові гроші, які випущені центральним банком, впливають на величину грошової маси. У статті досліджується ефект заміщення готівки електронними грошима, які випущені небанківськими установами на обсяг грошової маси, а саме: грошові агрегати M0 та M1. Сформовано припущення про обіг електронних грошей та їх вплив на банківську систему. Це дозволить приймати такі управлінські рішення щодо використання електронних грошей, які виконуватимуть функції грошей та забезпечать їхню обіговість.

Встановлено, що зміна коефіцієнта грошового мультиплікатора матиме пряму залежність, а нормативи обов’язкового резервування в оберненій залежності до M1 за умови конвертації 1% грошей в електронні гроші: зменшення коефіцієнта грошового мультиплікатора з незмінним значенням нормативу обов’язкового резервування призведе до зниження еластичності М1, а також зниження ефекту ліквідності електронних грошей; зменшення коефіцієнта грошового мультиплікатора та зниження нормативу обов’язково регулювання може призвести до збільшення еластичності М1 та збільшення ефекту ліквідності електронних грошей; збільшення кількості готівки в обігу поза банками підвищує значення коефіцієнта грошового мультиплікатора та збільшує еластичність М1, збільшуючи ефект ліквідності готівки; при заміні грошових коштів електронними грошима можна зменшити частоту поповнення грошової маси, що пов’язано зі зношенням паперових банкнот та збільшенням надходжень до центрального банку внаслідок випуску грошей (сеньйораж). Якщо випускати платіжні картки за допомогою електронних грошей, це призводить до зменшення обсягу готівкової валюти і, як наслідок, до зменшення попиту на готівку. Встановлено, що пропозиція електронних грошей залежатиме від розміру грошової бази, величина якої контролюватиметься центральним банком. Збільшення або зменшення грошової бази, у свою чергу, супроводжується мультиплікативним розширенням чи (або) зменшенням пропозиції електронних грошей. Зміни в пропозиції електронних грошей будуть залежати від змін грошової бази, які в свою чергу залежать від змін кількості готівки в обігу поза депозитними корпораціями та від зміни нормативів обов’язкового резервування.

 

Посилання

1. Cohen B. J. Electronic Money: New Day or False Dawn? Review of International Political Economy. – 2001. – Vol. 8. – № 2. DOI: 10.1080/09692290010033376.
2. Weatherford J. The History of Money. New York. Three Rivers Press. 1997. –рр. 245-246.
3. Tanaka T. Possible economic consequences of digital cash. First Monday. 1996. Vol. 1/ – № 2.
4. Berentsen A. Digital Money, Liquidity, and Monetary Policy. First Monday. 1997. – Vol. 2. – № 7.
5. Kochergin D. A. Electronic Money. Moscow. DS Market Publishing House. 2011. – 423 p.
6. BIS. Statistics on payment, clearing and settlement systems in the CPMI countries - Figures for 2016. – Available at: https://www.bis.org/cpmi/publ/d172.htm.
7. Reserve requirement (From Wikipedia, the free encyclopedia). – Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_requirement.
Опубліковано
2019-12-16